Mar 16, 2015
  • Tedavi edilmezse telafisi olmayacak şekilde görme kaybına yol açan glokom hastalığı dünya genelinde 67 milyon kişiyi etkiliyor
  • Hastalar glokom olduklarını fark etmeden önce görme yetilerinin %40’ını kaybedebiliyorlar
  • Görme yetisinin korunabilmesi için erken tanı ve düzenli tedavi şart

Dünya genelinde yaklaşık 67 milyon kişi glokom hastalığıyla yaşıyor ve bunların neredeyse yarısı glokom olduklarını bilmiyorlar. Diğer bir deyişle, 30 milyondan fazla, yani Yunanistan ve Romanya’nın toplam nüfusundan daha fazla insan farkında bile olmadan görme yetilerini kaybediyor. Günümüzde, dünya genelinde bu hastalık yüzünden kör olmuş 4.5 milyon kişi bulunuyor.

Glokom dünya genelindeki önlenebilir körlük nedenleri arasında ikinci sırada yer almasına rağmen, hakkında çok az şey bilinen bir göz rahatsızlığıdır. Novartis, glokom hastalığıyla yaşayanlara tedavi çözümleri sunan grup şirketi Alcon işbirliğinde, 8-14 Mart Dünya Glokom Haftası kapsamında bu hastalığın potansiyel tehlikeleri ve görme yetisini koruyabilmek için düzenli göz muayenesine dikkat çekmek amacıyla bir toplantı düzenledi. 12 Mart’ta Ankara’da gerçekleşen toplantıda İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Glokom Bölümü Sorumlusu Prof. Dr. Nevbahar Tamçelik erken teşhisin çok önemli olduğu bu hastalıkla ilgili bilgiler aktardı.

“Glokom, hastanın görüşü bozulana kadar sessizce ilerleyebilir ve yıllarca teşhis edilemeyebilir. Tedaviye başlayabilmek için bu göz rahatsızlığının yeterince erken tespit edilebilmesinin tek yolu düzenli göz kontrolleridir” diyen Prof. Dr. Nevbahar Tamçelik, şu anda glokomun kesin bir tedavisinin olmadığını ancak etkin tedavi yöntemleriyle ilerlemesini yavaşlatmanın mümkün olduğunun altını çizerek, artan oküler basıncın, glokomun en önemli ve düzeltilebilir risk faktörü olduğunu, yani göz tansiyonunun kontrol altında tutulmasının, glokom hastalarının görme yetilerini koruyabilmesinde yardımcı olduğunu belirtti.

Dünya Glokom Haftası: Görme yetinizi korumak için neler yapabilirsiniz?

Göz muayenesi için randevu alın. Glokom “sessiz göz hırsızı” olarak bilinir ve belirtileri fark edilemez. Siz fark edene kadar görme yetinizin neredeyse %40’ını kaybetmiş olabilirsiniz. Yani bir göz doktorunun düzenli kontrolünden geçmek esastır.

Glokom hakkında fikir alışverişinde bulunun. Bebeklerden yaşlı insanlara kadar herkeste glokom olabilir. Ebeveynlerinizle, ailenizle, arkadaşlarınızla ve meslektaşlarınızla bu hastalık hakkında ve erken teşhisin önemi hakkında konuşun.

Yakınlarınızın glokom ilaçlarını kullanmalarını sağlayın. Yeterli düzeyde bir tedavi neticesinde, glokom hastaları görme yetilerini korur. Ancak glokom hastalarının neredeyse %25’i kendilerine reçete edilen ilaçları kullanmamaktadır. Hastaların %50’si de ilk altı aylık tedavi esnasında ilaçlarını kullanmayı bırakmaktadır ki bu tür ihmaller görme kaybıyla sonuçlanabilir.

Glokom hakkında 

Halk arasında 'göz tansiyonu' olarak bilinen glokom; optik sinirin ilerleyen nitelikte hasar görmesine yol açan bir göz hastalığıdır. Gözün aldığı bilgilerin beyne iletilmesinde optik sinir hayati öneme sahip olduğundan, tedavi edilmediğinde, glokom yavaş yavaş ve telafi edilemez biçimde görme kaybına ve nihayetinde körlüğe neden olabilir. Glokom hastalığının sebebi tam olarak bilinmemektedir.

İki ana glokom tipi mevcuttur: Primer veya açık açılı glokom ile akut veya kapalı açılı glokom. Tüm glokom vakalarının yaklaşık %90’ı açık açılı glokomdur. Bunlar genellikle semptomsuz gelişir ve iyice ilerleyene kadar tespit edilemez. Diğer taraftan, kapalı açılı glokoma daha nadiren rastlanır ama hemen tedaviye başlanması gerekir. Kapalı açılı glokomun belirtileri arasında şiddetli ağrı, bulantı, gözde kızarma ve bulanık görme sayılabilir.

Glokom tedavileri ve risk faktörleri

Glokomun kesin tedavisi yoktur ve görme kaybı telafi edilemez. Ancak tedavi neticesinde, görme yetisi olduğu gibi korunabilir. Glokom; göz damlaları, oral ilaçlar, lazer cerrahisi, geleneksel cerrahi ve bu yöntemlerin bir kombinasyonu ile tedavi edilebilir. Göz içi yüksek basınç gibi faktörlerin yanı sıra, aşağıdaki kişilerde glokom riski yüksektir.

  • Ailesinde glokom rahatsızlığı bulunanlar
  • 40 yaşın üzerindekiler
  • Diyabeti, yüksek tansiyonu ve kalp rahatsızlığı bulunan kişiler
  • Fiziksel göz hasarı bulunan kişiler
  • Uzun süre steroid kullanmış kişiler

Dünya Glokom Haftası Hakkında:

8-14 Mart Dünya Glokom Haftası (WGW); Dünya Glokom Birliği (WGA) ile Dünya Glokom Hastaları Birliğinin (WGPA) glokom ve göze verdiği zararlar, hayatınızı nasıl etkileyebileceği ve teşhis ile tedavisi hakkında farkındalık yaratmayı amaçlayan ortak ve küresel bir girişimdir.

* Bu sayfa 04.05.2015 tarihinde güncellenmiştir.