May 04, 2015

MS (Multipl Skleroz) hastalığı konusunda önemli çalışmalar yürüten Novartis’in, Türkiye MS Derneği iş birliği ile 2014 yılının Mart ayında hayata geçirdiği “GülüMSeten Turne” projesi 11 şehirlik turunu tamamlamasının ardından 2015’te de yolculuğuna devam ediyor.

MS’li bireylere yol arkadaşlığı yapmak ve onlara en doğru bilgiyi ulaştırmak amacıyla geçtiğimiz yıl Samsun, Trabzon, Bursa, Ankara, Kocaeli, İstanbul, İzmir, Malatya, Elazığ, Konya ve Hatay’da gerçekleşerek yaklaşık 5500 kişiye ulaşan GülüMSeten Turne’nin yeni döneminde ilk durağı Kütahya oldu. Proje, 2 Mayıs 2015, Cumartesi günü Kütahya Belediyesi Kültür ve Ticaret Merkezi’nde sahnelendi.

Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Kurucu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Canbaz Kabay ve Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Özkan ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlikte, projeye destek veren ünlü sanatçılar Dolunay Soysert, Özgür Ozan ve Ferdi Akarnur yaptıkları skeçlerle hastalık hakkında önemli bilgileri eğlenceli bir yöntemle seyircilere aktardı. MS’li bireylerin yaşadıklarının içten bir bakış açısıyla canlandırıldığı etkinlikte Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, Psikolog Serap Duygulu, Sosyal Güvenlik Uzmanı Prof. Dr. Cem Kılıç ve Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yasemin Özkan ise kendi uzmanlık alanlarından deneyimlerini paylaştı.

Kütahya halkından büyük ilgi gören etkinlik kapsamında beslenmeden egzersize, iş hayatından aileye, psikolojiden sosyal haklara kadar yaşamın çok çeşitli alanlarında MS’li bir bireyin karşılaşabileceği pek çok sorun konusunda uzman görüş ve önerileri aktarıldı. MS ile ilgili merak edilen tüm sorular yanıtlandı.

Proje ile ilgili görüşlerini bildiren Doç. Dr. Sibel Canbaz Kabay; “Türkiye’de yaklaşık 40 bin MS’li birey olduğu tahmin ediliyor. Ancak hastalıkla ilgili farkındalığın yeterli olmadığını görüyoruz. Bu nedenle MS’li bireylerin yol arkadaşı olduğumuzu göstermek ve hastalıkla ilgili en doğru bilgileri ulaştırmak amacıyla bu projeyi destekliyoruz. GülüMSeten Turne geçtiğimiz yıl 11 şehirde yaklaşık 5500 kişiye ulaşarak hastalıkla ilgili geniş bir bilgilendirme yapılmasına vesile oldu. Bu sayının daha da artması, daha çok kişiye ulaşılması için biz de üzerimize düşeni yapmayı arzu ediyoruz. Bu nedenle bugün şehrimize gelen GülüMSeten Turne’ye ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Ayrıca Eskişehir’den gelen MS’lileri de ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

Prof. Dr. Serhat Özkan ise; “Multipl Skleroz günümüzün en önemli hastalıklarından biri. Türkiye’de son dönemde hastalık konusunda farkındalık yaratılması amacıyla birçok önemli proje ve çalışma gerçekleştiriliyor. GülüMSeten Turne bu alanda yapılmış en kapsamlı proje. Bu proje aracılığıyla hasta ve hasta yakınlarına farklı bir formatla ulaştığımız için bizler de çok mutluyuz. Umarım izleyicilerimiz MS hakkında akıllarına takılan soruların yanıtlarını bulurken aynı zamanda keyifli vakit geçiriyorlardır” dedi.

Beyin ve omurilik (merkezi sinir sistemi) hastalığı olan MS, genellikle 20-40 yaşları arasında görülen ve her insanda farklı belirtilerle seyredebilen bir hastalıktır. Sinir sistemini etkilediğinden, kişinin görme, konuşma ve hareket etme gibi işlevlerini, dolayısıyla yaşamını derinden etkileyebilir. Hastalık; göz bozukluğu, güç kaybı, vücudun herhangi bir bölgesinin kısmen felç olması, ellerin titremesi, sendeleme veya denge kaybı, dilde peltekleşme gibi konuşma bozuklukları, aşırı halsizlik, yorgun hissetme, uyuşma veya karıncalanma hissi gibi belirtilerle ortaya çıkar. Belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir ve aynı kişide zaman zaman değişebilir. Ömür boyu süren hastalığın başlangıç belirtileri genellikle hafiftir ve tedavi edilmeden kaybolurlar. Zaman ilerledikçe bunlar daha sık ve daha ağır olabilir. Nedeni ve kesin tedavisi henüz bulunamamış olan MS hastalığı tedavisiyle ilgili dünyada araştırma ve geliştirme çalışmalarına ve yardım projelerine yüz milyonlarca dolar harcanmaktadır.

Tamamen ücretsiz ve halkın katılımına açık olarak gerçekleştirilen GülüMSeten Turne, bu yıl yolculuğuna Adana, Mersin, Gaziantep ve Sivas ile devam edecek.

Türkiye MS Derneği Hakkında:

Modern iletişim olanaklarını kullanarak Türkiye’de MS Hastalığını tanıtmak ve tanı konmuş üyelerimize hastalığın her aşamasında gerek tıbbi, gerekse psikolojik rehber olmak amacıyla kurulmuş bir dernektir. Üyelerinin arasında seçkin hekimler ve MS’liler bulunmaktadır.

Türkiye MS Derneği’nin çatısı altında karşılıklı bilgi paylaşımı, ortak projeler ve gönüllü çalışmalar yürütülmektedir.

Türkiye MS Derneği diğer ülkelerce kurulmuş derneklerin de yer aldığı uluslararası konfederasyonlarda ülkemizi temsil etmektedir. MS ile ilgili en doğru ve en güncel bilgileri almak, etkinlikleri takip etmek ve katılmak, MS’li kişilere destek olmak isterseniz, Türkiye MS Derneği’ne üye olabilirsiniz.

Türkiye MS Derneği’ni daha yakından tanımak için: www.turkiyemsdernegi.org

Novartis Hakkında:

Sağlık alanında dünyanın önde gelen kuruluşlarından biri olan Novartis, Türkiye’de de ilaç sektörünün lider firmalarından biridir. Yalnız sağlık alanında faaliyet gösteren Novartis; yenilikçi ilaçlar, jenerik ilaçlar ve göz sağlığı ürünlerinden oluşan geniş ürün portföyüyle hastaların ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak için çalışmaktadır. 2014 yılında Grubun devam eden operasyonlarında 58 milyar dolarlık net satış rakamına ulaşılırken bunun yaklaşık 9,9 milyar dolarlık kısmı Grup çapında Ar-Ge faaliyetlerine aktarılmıştır. Merkezi İsviçre’nin Basel kentinde bulunan Novartis Grubu firmaları dünya çapında 180’in üzerinde ülkede faaliyet göstermekte yaklaşık 120.000 kişiyi istihdam etmektedir. Türkiye’de yaklaşık 2300 çalışanı ile 1955 yılından bu yana üretim pazarlama, ilaç Ar-Ge’si faaliyetlerini yürüten Novartis’in, biri hammadde olmak üzere 4 üretim tesisi bulunmaktadır. Daha fazla bilgi için: https://www.novartis.com/tr-tr;