Eki 31, 2016

Türk Oftalmoloji Derneği halk arasında “göz tansiyonu” olarak bilinen glokom hastalığına dikkat çekmek için ünlü yönetmen ve fotoğrafçı Nihat Odabaşı ile bir farkındalık projesine imza attı. Nihat Odabaşı’nın kendine has anlatım diliyle hazırladığı “Gözünün Gördüğünü Koru” videosu ile, tedavi edilmezse körlükle sonuçlanan glokomda erken tanının önemine dikkat çekiliyor.

Halk arasında “göz tansiyonu” olarak bilinen glokom, sinsice ilerleyen ve zamanında önlem alınmazsa körlükle sonuçlanabilen bir hastalık. Glokomda görme kaybı çevreden başlayıp merkeze doğru yavaş yavaş ilerlediği için insanlar farkına varamadan görme yetilerinin önemli bir kısmını kaybedebiliyorlar. Etkin tedavi ile ancak mevcut görme seviyesinin korunabildiği glokomda erken tanı bu nedenle çok kritik. Türkiye’de toplam glokom hastası sayısının 1 milyon ancak tanı alan hasta sayısının sadece 300 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu nedenle de glokom hastalığıyla ilgili toplumsal farkındalığın gerekliliğine dikkat çekiyor.

Toplumu glokom hastalığı ve sonuçları hakkında bilinçlendirmeyi kendine misyon edinen Türk Oftalmoloji Derneği, Novartis işbirliğinde, ünlü yönetmen ve fotoğrafçı Nihat Odabaşı ile bir farkındalık kampanyasına imza attı. Meslek yaşamını görme yetisiyle sürdüren ve başarılarını bu doğrultuda geliştiren bir isim olarak bu farkındalık çalışmasında yer alan Nihat Odabaşı, kendine has anlatım diliyle hazırladığı “Gözünün Gördüğünü Koru” videosu ile tedavi edilmezse körlükle sonuçlanan glokomda erken tanının önemine dikkat çekiyor.

Farkındalık projesinin tanıtımında konuşan Odabaşı projede yer alma nedenini açıklarken; “Türk Oftalmoloji Derneği bana bu proje ile geldiğinde görme duyumu kaybedebileceğim fikri üzerinde ilk kez düşündüm, benim gibi birisi için korkunç bir histi ve çok etkilendim. İşte bu yüzden bu projede yer aldım” dedi.

Nihat Odabaşı, kendi gözünden hayatın her anından renkli ve çarpıcı görüntüleri yansıtırken görmenin insan için ne kadar değerli bir duyu olduğunu anlattığı videoyu şu sözlerle özetledi; “Hayatım boyunca gördüklerimi yansıtmaya çalıştım, kendimi gördüklerimle ifade ettim. Bu noktada bu çalışma benim için çok kıymetli. Kaybedince değerini anladığımız birçok şey var. Umarım bu video sayesinde kalıcı görme kaybına neden olabilen glokomun öneminin anlatılmasına destek olabilmişimdir. Siz siz olun, glokomun sinsiliğine aldanmayın. Yılda bir kez göz muayenenizi mutlaka yaptırın. Gözünüzün gördüğünü koruyun.”

Toplantıda konuşma yapan İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan TOD Glokom Birimi Başkanı Prof. Dr. Belgin İzgi ise; “Glokom, hastanın görüşü bozulana kadar sessizce ilerliyor ve yıllarca teşhis edilemeyebiliyor. Projemizde #gözününgördüğünükoru mesajını veriyoruz çünkü glokomla kaybedilen görmenin geri dönüşü yok. Etkin tedaviyle ancak mevcut görmenizi koruyabilirsiniz. Bir diğer deyişle tanı ne kadar erken konulursa o kadar iyi. Eğer 40 yaşın üstündeyseniz, şeker hastalığınız ya da ailenizde glokom öyküsü olan biri varsa glokom olma riskiniz daha da yüksek. Düzenli göz muayenesi ile glokomu ilerlemeden yakalayabilir ve görme kaybınızı ilerlemeden yavaşlatabilir hatta durdurabilirsiniz. Bunların bilinmesi çok önemli; biz TOD olarak bu konuda toplumu bilinçlendirmeyi kendimize misyon edindik. Geniş kitlelere ulaşmak içinse toplum tarafından bilinen ve takip edilen başarılı insanların desteğine ihtiyacımız var. Bu noktada Nihat Bey’le yaptığımız işbirliğini çok değerli buluyorum. Görmek her insan için çok önemlidir ama bazı meslekler için görmek çok daha önemli. Fotoğraf sanatı da bunlardan birisi. Nihat Bey’e bu projede yer aldığı için çok teşekkür ediyorum” dedi.

Nihat Odabaşı’nın hazırladığı yaratıcı video sosyal medyada #gözününgördüğünükoru etiketiyle paylaşılacak. Novartis’in işbirliğinde hazırlanan çalışma ayrıca göz sağlığı hakkında bir referans portal olan https://www.gormekguzeldir.com adresinde de yayınlanacak.