Kas 24, 2016

Türkiye MS Derneği, toplumun Multipl Skleroz hastalığı farkındalığını artırmak amacıyla Novartis işbirliği ile hastalığa bu kez müzikle dikkat çekti. MS’li Mehmethan Kurtuluş’un doktoru Serkan Demir’le birlikte hazırladığı “GülüMSe” adlı rap şarkısı hastalara moral verecek.

Türkiye’de yaklaşık 40 bin kişiyi etkileyen Multipl Skleroz (MS) hastalığı hakkında farkındalık yaratmak ve MS ile yaşayanlara moral vermek üzere hazırlanan “GülüMSe” adlı şarkı 24 Kasım 2016’da Kolektif House’da basına tanıtıldı.

Yaklaşık 3 yıldır MS hastalığı ile yaşayan Mehmethan Kurtuluş ve kendisi gibi müziğe ilgisi olan doktoru Nöroloji Uzmanı Serkan Demir tedavi sürecindeki görüşmeleri sırasında bir şarkı sözü yazdılar. MS’i hastanın yol arkadaşı olarak gösteren “GülüMSe” adlı şarkıda hastalara “azmet başar, hadi pozitif ol” mesajı veriliyor. Şarkının seslendirilmesinde Mehmethan Kurtuluş’a kendisi gibi rap sanatçısı olan kardeşi Tunahan Kurtuluş eşlik etti. Şarkı için çekilen klipte rol alan MS’liler ise kendileri gibi MS’le yaşayanlara bu şarkı ile hayata tutunma ve pes etmeme mesajı verdiler.

Şarkının tanıtım etkinliğinde konuşan Türkiye MS Derneği Başkanı ve Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Ayşen İnci, dernek olarak toplumda az bilinen ve genellikle yanlış algılanan MS hastalığına dikkat çekmek için çalıştıklarını vurgulayarak;

“Ülkemizdeki 40 bin MS’li ve yakını bu hastalığın zorluklarının yanı sıra yanlış algıyla da mücadele ediyor. Hepimizin onların yaşadığı bu zorluğu aşmaları için küçük de olsa bir katkısı olabilir. Dernek olarak yaptığımız her iş ile MS’lilerin yaşamına farklı açılardan katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bir yandan farkındalık oluştururken, diğer yandan da MS’lilerin yaşama dört elle tutunmasının yollarını arıyoruz. Bu yollardan birinin de sanat olduğuna yürekten inanıyoruz. Bugün burada bir arada olma nedenimiz de yine sanat. Kişinin tutkuyla bağlı olduğu alanların olması MS’le yaşam mücadelesinde ona önemli bir destek oluyor” dedi.

“Mutlu olmaktan vazgeçmemelerini söylemek istedik”

Hastası Mehmethan Kurtuluş’la birlikte şarkının sözlerine imza atan Dr. Serkan Demir ise şöyle konuştu:

“Multipl Skleroz, bir merkezi sinir sistemi hastalığı. Sebebi tam olarak bilinmiyor. Beynin görme, konuşma ve yürüme gibi vücut fonksiyonları üzerindeki kontrol kabiliyetini olumsuz etkileyebiliyor. Toplumda en sık 20-40 yaş arasında ve kadınlarda iki kat fazla görülen bu hastalık her insanda değişik belirtilerle seyredebiliyor. Bu nedenle MS, kişiden kişiye değişiklik gösteren bir hastalık ve herkesin MS’i farklı. Hastalar bu hastalıkla ilk yüz yüze geldiklerinde genellikle karamsarlık içine düşüyorlar. Elbette çok haklılar, ancak düzenli takip, yaşam tarzı, pozitif yaklaşım ve sağlık uzmanları ile işbirliği, MS’te hastalığın seyrini olumlu etkiliyor. Dolayısıyla hastalara, hasta yakınlarına ve topluma bu çerçevede verilecek bilgiler ve tabii ki motivasyon çok önemli. MS Mehmethan da buna iyi bir örnek. İçi kıpır kıpır ve genç bir delikanlı olmasına rağmen moralini hep yüksek tuttu. Mehmethan ile bu şarkı aracılığıyla; hem hastalığın farkındalığına bir katkı sağlamak hem de MS’li dostlara hayatın her koşulda güzel olduğunu, mutlu olmaktan vazgeçmemelerini söyleyerek onların yolarkadaşı olduğumuzu göstermek istedik.”

“Pozitif olmak gerekiyor”

Rap sanatçısı Mehmethan Kurtuluş ise MS’le 3 yıl önce tanıştığını belirterek, “Önemli olan hastalığın farkında olmak. Eğer hastalığı doğru tanırsak, onu alt etmememiz için hiçbir neden yok” diye konuştu. GülüMSe şarkısıyla MS’li hastalara destek olmayı amaçladıklarını söyleyen Kurtuluş, MS’lilere şöyle seslendi:

“Ben bir MS’liyim ama bu hastalığın hayatımı yönlendirmesine izin vermiyorum. Bunun için pozitif olmak ve MS ile birlikte yaşamayı öğrenmek gerekiyor. Doktorumla aramda doktor-hasta değil ağabey-kardeş ilişkisi var. Bunun MS ile mücadelemde önemli bir katkısı olduğunu özellikle belirtmeliyim. Bizim en önemli amacımız MS’li hastalara moral vererek destek olmak. Biz şarkımızı çok sevdik. Umarım sizler de beğenirsiniz ve yüzünüzde şarkıda söylediğimiz gibi bir “GülüMSe”me belirir.”

Mehmethan Kurtuluş ve rap sanatçısı kardeşi Tunahan Kurtuluş etkinliğin sonunda “GülüMSe” şarkısını söylediler. “GülüMSe” şarkısına, “Yol ArkadaşıMSın” (https://www.yolarkadasimsin.com) dijital platformundan, Novartis Türkiye YouTube kanalından ve Türkiye MS Derneği’nin dijital kanallarından ulaşılabilir.

Multipl Skleroz (MS) hakkında:

MS merkezi sinir sistemi yani beyin ve omurilik ile ilgili nörolojik bir hastalıktır. Bağışıklık sisteminin normal işleyişinin bozulması sonucu beyin ve omurilikteki sinir hücrelerinin hasarlanması ile meydana gelir.

MS, toplumda en sık 20-40 yaş arasında görülen ve her insanda farklı belirtilerle seyredebilen bir hastalıktır. Sinir sistemini etkilediğinden, görme bozukluğu, güç veya denge kaybı, konuşma bozuklukları, yorgun hissetme, uyuşma veya karıncalanma hissi gibi belirtilerle ortaya çıkabilmektedir. Bu belirtilerin şiddeti, süresi ve uzun dönemdeki seyri hastadan hastaya değişebilmektedir. Bazı hastalar atak olarak ifade edilen klinik kötüleşme dönemlerini daha sık yaşayabilirken bazı hastalar tanı sonrası uzun bir süreyi tamamen ataksız geçirebilmektedir. Ayrıca MS’in en sık görülen tipinde bu klinik kötüleşme dönemleri olan atakları iyileşme dönemleri takip eder ve böylece ataklar ile oluşan nörolojik belirtiler hastaların çoğunda büyük oranda gerileyebilir ya da tamamen kaybolabilir.

MS’in tamamen iyileşmesini sağlayacak bir tedavisi olmasa da hastalığın ilerlemesi koruyucu tedaviler ile kontrol altına alınabilmektedir.

Çevresel etmenlerin de MS gelişiminde önemli bir role sahip olduğu düşünülecek olursa hastalığı kontrol altına almakta sigara içmemek, stresten ve aşırı yorgunluktan uzak durmak, sağlıklı beslenmek ve egzersiz yapmak gibi önlemleri almanın sağlayacağı fayda unutulmamalı ve tüm bunlarla birlikte düzenli bir şekilde doktor kontrolünde olunmalıdır.

Türkiye Multipl Skleroz (MS) Derneği hakkında:

Türkiye’de MS hastalığını tanıtarak toplumu bilinçlendirmek ve MS’liler ile yakınlarına destek olmak amacıyla kurulmuş bir dernektir.

Türkiye MS Derneği, toplumda farkındalık yaratan projelere ek olarak MS’li üyelerine fizyoterapi hizmeti, üyelerine ve yakınlarına psikoterapi desteği sunmakta; toplantılar, etkinlikler, resim, müzik, yoga gibi hobi kursları aracılığıyla MS’lilerin doğru bilgilendirilmesini ve aynı zamanda sosyalleşmesini sağlamaktadır.

Yönetim Kurulu’nda MS’lilerin de yer aldığı Türkiye MS Derneği, diğer ülkelerdeki MS derneklerinin yer aldığı uluslararası federasyonlarda ülkemizi temsil etmektedir. MS ile ilgili en doğru ve en güncel bilgileri almak, etkinlikleri takip etmek ve katılmak, MS’li kişilere destek olmak isterseniz, Türkiye MS Derneği’ne üye olabilirsiniz.

Türkiye MS Derneği’ni daha yakından tanımak için:

GülüMSe sosyal medya etiketleri:

#GülüMSe| #yolarkadaşıMSın| #MS | #MultiplSkleroz