Mar 20, 2017
  • Novartis, halk arasında “göz tansiyonu” olarak bilinen ve zamanında önlem alınmazsa körlükle sonuçlanabilen glokom hastalığına dikkat çekmek amacıyla düzenlediği uluslararası anketin sonuçlarını açıkladı.
  • Ankete göre, katılımcıların yüzde 85’i, beş duyu arasından en çok görme yetisini kaybetmekten korkuyor ve yüzde 87’si düzenli göz muayesinin önemli olduğuna inanıyor. Ancak buna rağmen sadece yüzde 33’ü düzenli olarak göz taraması yaptırdığını belirtiyor.
  • Dünyada geri çevrilemeyen körlük olgularının önde gelen nedeni olan glokom hastalığı hakkında, katılımcıların yüzde 54’ünün bilgi sahibi olmadığı görülüyor.

16 Mart 2017, İstanbul – Novartis, 12-18 Mart Dünya Glokom Haftası’nda, dünyada önde gelen körlük nedenleri arasında ilk sıralarda yer alan glokom hastalığına dikkat çekmek amacıyla düzenlediği global anketin sonuçlarını yayınladı.

Internet üzerinden 18 yaş ve üzeri yetişkinler arasında yapılan ankete Avustralya, Fransa, Almanya, İspanya ve Amerika Birleşik Devletleri’nden toplam 5 bin kişi katıldı. Risk altındaki grupları bilgilendirmek ve bilinçlendirmek amacıyla hastalık ve göz sağlığıyla ilgili kişisel davranışlar hakkında genel bilgilerin sorulduğu anketin sonuçları görme duyumuza verdiğimiz önemi ortaya koyuyor.

Ankete göre, katılımcıların yüzde 85’i, beş duyu arasından en çok görme yetisini kaybetmekten korkuyor ve yüzde 87’si düzenli göz muayesinin önemli olduğuna inanıyor. Ancak buna rağmen sadece yüzde 33’ü düzenli olarak göz taraması yaptırdığını belirtiyor.

Anket sonuçları, dünyada geri çevrilemeyen körlük olgularının önde gelen nedeni olan glokom hastalığı hakkında, katılımcıların yüzde 54’ünün bilgi sahibi olmadığını da gösteriyor. Dünya genelinde yaklaşık 60 milyon kişiyi etkileyen glokom, neredeyse hiçbir belirtisi olmadığı için çoğu zaman fark edilemiyor ve zaman içerisinde ilerleyerek körlüğe neden olabiliyor.

Göz sağlığı alanında dünyanın önde gelen sağlık kuruluşlarından birisi olan Novartis’in Oftalmoloji İş Birimi Direktörü Çağdaş Balcı, “Glokom nedeniyle oluşan görme kaybı, tedavi ile geri kazanılamaz ancak görme kaybının ilerleyişi yavaşlatılabilir. Dolayısıyla erken tanı çok önemli. Glokom ve körlük riski taşıdığının farkında olmayan insanlar var. Anketimizin sonuçları; hastalık ve olası sonuçları hakkında farkındalığın ve düzenli tarama oranlarının düşüklüğüne işaret eden uzmanların görüşlerini destekler nitelikte” dedi.

Glokomu hastalığının global düzeyde oluşturduğu yükün giderek artması ve dünya genelinde bu hastalıkla mücadele eden insan sayısının 2020 yılına kadar 76 milyona ulaşması bekleniyor.

Glokom hakkında

Glokom, genellikle göz içi basıncının artmasıyla ilişkilendirilir, en yaygın türü olan açık açılı glokom herhangi bir belirti olmadan gelişebilir ve kalıcı görme kaybına neden olabilir. ‘Görmenin sinsi hırsızı’ olarak bilinen bu hastalık, erken tanı konulabildiği taktirde, kontrol altına alınabilir. Global ankete katılanların yaklaşık üçte biri göz tansiyonu, aile öyküsü, diyabet ve ileri yaşı doğru şekilde glokom risk faktörleri arasında saymıştır.

Novartis Hakkında

Sağlık alanında dünyanın önde gelen kuruluşlarından biri olan Novartis, Türkiye’de de ilaç sektörünün lider firmalarından biridir. Merkezi İsviçre’nin Basel kentinde bulunan Novartis yenilikçi ilaçlar, jenerik ve biyobenzer ilaçlar ve göz sağlığı ürünlerinden oluşan geniş ürün portföyüyle hastaların ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak için çalışmaktadır. 2016 yılında Grup’un devam eden operasyonlarında 48,5 milyar dolarlık net satış rakamına ulaşılırken, bunun yaklaşık 9 milyar dolarlık kısmı Grup çapında Ar-Ge faaliyetlerine aktarılmıştır. Dünya genelinde 155’in üzerinde ülkede faaliyet göstermekte olan Novartis, tüm grup şirketlerinde yaklaşık 118.000 kişiyi istihdam etmektedir. Türkiye’de yaklaşık 2300 çalışanı ile 1955 yılından bu yana üretim, pazarlama ve ilaç Ar-Ge’si faaliyetlerini yürüten Novartis’in, biri hammadde olmak üzere 4 üretim tesisi bulunmaktadır. Daha fazla bilgi için: https://www.novartis.com/tr-tr

Novartis Türkiye’yi sosyal medyada takip etmek için:

https://twitter.com/NovartisTurkiye

https://www.youtube.com/user/NovartisTurkiye