Aşırı Demir Yükü
Kan transfüzyonuna bağlı aşırı demir yükü hakkında
Düzenli olarak kan transfüzyonu alıyorsanız, vücudunuza çok fazla demir alıyor olabilirsiniz.
Transfüzyonlarınız arasında birkaç yıl olmasına rağmen, risk değişmemektedir. Bunun nedeni, transfüzyonlarla vücuda giren fazla demirin vücutta kalmasıdır. Demirin vücuda ne zaman girdiğinin önemi yoktur. Vücudunuzdaki demir fazlası doğal yollarla atılamaz. Bu yüzden demir fazlası karaciğer, kalp ve diğer organlarda depolanır.
Demir fazlası vücuttan doğal yollarla atılamadığı için, serumdaki demir depolama proteininin (serum ferritin) düzeyi yükselir. Serum ferritin düzeyi 1000 µg/L’nin üzerine çıktığı zaman kronik aşırı demir yükü meydana gelir. Normal serum ferritin düzeyi erkeklerde 12-300 µg/L ve kadınlarda 12-150 µg/L aralığında olmalıdır. Bir ömür boyunca 20 transfüzyon (çocuklarda 10) alınması kronik aşırı demir yüküne neden olabilir ve bu da demir toksisitesiyle ilişkilendirilmektedir. Demir toksisitesinin sonuçları organ fonksiyon bozukluğu ve genellikle ölümcül sonuçları olan organ hasarıdır.
Kan transfüzyonuna bağlı aşırı demir yükü tanısı
Serum ferritin testi kanınızdaki demir miktarını ölçen basit bir kan testidir. Aşırı demir yükünü test etmenin en hızlı ve en basit yoludur. Ömrünüz boyunca 10 veya daha fazla transfüzyon aldıysanız, hekiminizden size bir serum ferritin testi yapmasını isteyin. Serum ferritin düzeyiniz 1000 mcg/L’nin üzerindeyse, aşırı demir yükünüz olabilir. Hekiminizle sizin için en iyi olan tedavi hakkında görüşün.
Kan transfüzyonuna bağlı aşırı demir yükünün tedavisi
Aşırı demir yükünüz varsa, transfüzyon aldığınız sürece tedavi uygulamanız gerekebilir. Demir şelasyon ilacı tedavisinin transfüzyona bağlı anemisi olan hastalar için faydalı olduğu kanıtlanmıştır.
Demir şelasyon tedavisinin amacı, transfüzyonlarla alınan demiri uzaklaştırmak ve biriken demir düzeyinin tehlikeli boyutlara gelmesini önlemektir. Şelasyon tedavisi demirin ağırlıklı olarak dışkı yoluyla vücuttan atılmasına yardımcı olur. Bazı çalışmalar, şelasyon tedavisi uygulanan aşırı demir yükü olan hastaların, tedavi almayan kişilere kıyasla ortalama ömrünün anlamlı derecede daha uzun olduğunu göstermiştir.
*Bu sayfa 25 Aralık 2017 tarihinde güncellenmiştir.
*Bu sitedeki bilgiler bir hekim veya eczacıya danışmanın yerine geçmez. Daha fazla bilgi için bir hekime ve/veya bir eczacıya danışınız.