Kronik Miyeloid Lösemi
Kronik miyeloid lösemi (KML) hakkında
Kronik miyeloid lösemi (KML), vücudun kanserli akyuvarlar ürettiği bir kan ve kemik iliği kanseridir. Progresyonu yıllar süren, nispeten yavaş ilerleyen bir kanserdir. KML’li bir insanda çok sayıda anormal akyuvar bulunmaktadır. Çoğu hastaya KML tanısı erken kronik evrede koyulur ve çoğu daha ileri faza progresyon göstermeksizin birkaç yıl boyunca kronik fazda kalır.
KML’li hastaların hemen hemen tümünde Philadelphia kromozomu adı verilen bir kromozom anormalliği vardır. Philadelphia kromozomu, KML’de görülen sürekli anormal akyuvarlar üretiminden sorumludur. Bcr-Abl proteini, Philadelphia kromozomu pozitif KML’de önemli bir rol oynayan kusurlu bir proteindir. Kusurlu Bcr-Abl proteini kemik iliğine gerekenden daha fazla akyuvar üretme komutu verir. KML tedavisinin genel amacı, Philadelphia kromozomlarını tespit edilebilir olmayan düzeylere indirmektir. KML’ye yönelik tedavi opsiyonlarından biri, Bcr-Abl proteinini hedef alan ve hastalık progresyonunu engelleyen ilaç tedavileridir.
KML tedavisi
Bcr-Abl proteininin hedef alınması, hastalık progresyonunu engelleyebilecek ve KML’li hastaların uzun vadeli sonuçlarında düzelme sağlayabilecek tedavilere yönelik araştırma & geliştirme faaliyetleri için umut vadetmektedir.
Hekiminize sorulacak sorular
KML tanısı koyulduğu zaman, hekiminize tanı ve tedavi planınızla ilgili sorular sormak isteyebilirsiniz, örneğin:
- KML’nin tipi nedir?
- Hastalığım hangi evrede?
- Tedavi seçeneklerim nelerdir?
- Her bir tedaviden beklenen faydalar nelerdir?
- Her bir tedavinin riskleri nelerdir?
- Her bir tedavinin yan etkileri nelerdir?
- Tedavinin etkili olduğunu nasıl anlayacağız?
- Tedavilerin her biri günlük hayatımı nasıl etkileyecek?
- Değerlendirmem gereken yeni tedaviler veya klinik çalışmalar var mı?
- Kanserin tekrarlama olasılığı nedir?
- Tamamen iyileşme şansım nedir?
*Bu sayfa 20 Ağustos 2021 tarihinde güncellenmiştir.
*Bu sitedeki bilgiler bir hekim veya eczacıya danışmanın yerine geçmez. Daha fazla bilgi için bir hekime ve/veya bir eczacıya danışınız.