Dünya Diyabet Günü'nde "Bir Gözünüz Diyabette Olsun"

Dünya Diyabet Günü'nde "Bir Gözünüz Diyabette Olsun"

Kas 12, 2015

Geçtiğimiz yıl “Diyabet için Harekete Geçin” (Time 2 Do More ™) programıyla tüm dünyada tip 2 diyabetli hastaların farkındalığını artırmaya yönelik çalışmalar yürüten Novartis, bu yıl “Bir Gözünüz Diyabette Olsun” mesajı ile 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde Diyabetik Retinopati ve Diyabetik Maküler Ödeme dikkat çekiyor.

Diyabetik hastaların üçte birinde göz hasarı veya retinopati gelişiyor. Novartis bu farkındalık kampanyası ile erken tanı ve zamanında tedavinin diyabetik kişilerdeki önlenebilir görme kaybı ve körlüğün engellenebileceğini vurguluyor.

Dünya genelinde 387 milyon kişiyi etkileyen ve 2035’te 592 milyon kişide görüleceği tahmin edilen tip 2 diyabet, dünyanın en önemli sağlık problemlerinden birisi olarak görülüyor. Ayrıca, bozulmuş glukoz toleransı olduğu bilinen ve gelecekte tip 2 diyabet gelişimi için yüksek riskle ilişkilendirilenlerin sayısının da dünya genelinde 316 milyona ulaştığı tahmin ediliyor. Türkiye’de 12 yıl ara ile yapılan diyabet görülme sıklığı çalışmalarında 20 yaş üstü bireylerde tip 2 diyabet görülme sıklığının %7,2’den %13,7’ye yükseldiği görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2000-2030 diyabet projeksiyonuna göre Türkiye’de diyabetin artış hızı dünya ve Avrupa genelinin üzerinde seyrediyor.

Novartis, Dünya Diyabet Günü’nde göz sağlığına dikkat çekiyor

Geçtiğimiz yıl “Diyabet için Harekete Geçin” programı ile birçok hastanın daha erken ve en uygun tedaviyi görmesi için farkındalık çalışmaları yürüten Novartis, bu yıl ise 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde diyabetin neden olduğu artan sağlık sorunlarından birisi olan göz sağlığına dikkat çekiyor.

Tedavi edilen tip 2 diyabetli hastaların yaklaşık %42’si kan şekeri hedeflerine ulaşamıyor, bu da bu hastaları organ ve doku hasarı ve hatta ölüm açısından daha yüksek bir riske maruz bırakıyor. Diyabetli her 12 kişiden 1’inde kontrol edilemeyen kan şekerinden kaynaklanan komplikasyonlardan dolayı görme bozukluğu gelişebiliyor. Diyabetin neden olduğu bu önemli sağlık sorununa dikkat çekmek amacıyla Novartis bu yılki farkındalık kampanyasında “Bir Gözünüz Diyabette Olsun” mesajı ile göz sağlığına odaklanıyor.

Diyabetik Retinopati ve Diyabetik Maküler Ödem’de erken teşhis önemli

Diyabet kontrol altında tutulmadığında diyabetik retinopatiye yol açabiliyor. Retinada hasara yol açan diyabetik retinopati sırasında herhangi bir zamanda, mikroanevrizmalardan veya zayıflayan kılcallardan sızan kan ve sıvı birikimi diyabetik maküler ödemi oluşturuyor. 20-74 yaş arasında görme kaybının en baş sebebi olan bu hastalığın gelişme riskinin 10 yıllık şeker hastalarında yüzde 15-20, 30 yıllık hastalarda ise yüzde 70-80 civarında olduğu biliniyor.

 

diyabetik retinopati
diyabetik retinopati

 

Özellikle üretken çağdaki insanlarda görüldüğünden hem bireyin kendisi hem de toplum açısından büyük bir yüke neden olan diyabetik maküler ödem, tedavi edilmezse hastaların %50’sinde 2 yıl içinde görme keskinliğinde 10 harf (2 sıra) kayıp ortaya çıkmasına sebep oluyor. Bu 10 harf kayıp hastanın araba kullanmasında, bağımsız hareket etmesinde, yakını görmede (gazete okuma, yemek pişirme) çok büyük zorluklara neden oluyor ve hasta başkalarının yardımına ihtiyaç duyuyor. Kan glukoz düzeylerinin, kan basıncının, serum lipidlerinin, kalp ve böbrek fonksiyonlarının mümkün olduğunca normal tutulması, düzenli egzersiz, sigaradan uzak durma ve sağlıklı bir kiloda kalma ile hastalık ile ilgili risk faktörü değiştirilebiliyor. Hastalıkla ilgili riskin azaltılması ve hastalığın erken safhada tespit edilmesi amacıyla diyabet hastalarının rutin kontrollerine dahil olarak 1 yıllık aralarla göz dibi muayenesi olması büyük önem taşıyor.

Novartis Türkiye, Dünya Diyabet Günü’nde #BirGözünüzDiyabetteOlsun ve #DiyabetİçinHareketeGeçin etiketleriyle Twitter ve YouTube kanallarında diyabetle ilgili bilgilendirici içerikler paylaşıyor. Diyabet ve hastalık yönetimi ile ilgili daha detaylı bilgiye Novartis Türkiye’nin YouTube kanalındaki Diyabet (Şeker Hastalığı) bölümündeki videolardan da ulaşılabiliyor. Diyabetik Maküler Ödem gibi göz hastalıkları ile ilgili bilgilere de https://www.gormekguzeldir.com sitesinden ulaşmak mümkün.

Diyabet hakkında

Diyabet pankreasın yeterli insülin üretemediği veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamadığı durumlarda meydana gelen kronik bir hastalıktır. Bu durum, kanda artmış glukoz yoğunluğuna yol açar. Diyabet azalmış yaşam kalitesi ve erken ölümle sonuçlanan bir dizi ciddi komplikasyonlar ile bağlantılıdır. Tip 1 diyabet (önceki adıyla insüline bağımlı diyabet veya çocukluk çağında başlayan diyabet) insülin üretimi olmaması ile karakterizedir. Tip 2 diyabete (önceki adıyla insüline bağımlı olmayan veya yetişkin başlangıçlı diyabet) vücudun etkisiz insülin kullanımı neden olur. Tip 2 diyabet sıklıkla aşırı vücut ağırlığı ve fiziksel aktivite eksikliğinden kaynaklanır ve diyabetli kişilerin yaklaşık yüzde 90’ını etkiler.

Novartis Hakkında:

Sağlık alanında dünyanın önde gelen kuruluşlarından biri olan Novartis, Türkiye’de de ilaç sektörünün lider firmalarından biridir. Yalnız sağlık alanında faaliyet gösteren Novartis; yenilikçi ilaçlar, jenerik ilaçlar ve göz sağlığı ürünlerinden oluşan geniş ürün portföyüyle hastaların ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak için çalışmaktadır. 2014 yılında Grubun devam eden operasyonlarında 58 milyar dolarlık net satış rakamına ulaşılırken bunun yaklaşık 9,9 milyar dolarlık kısmı Grup çapında Ar-Ge faaliyetlerine aktarılmıştır. Merkezi İsviçre’nin Basel kentinde bulunan Novartis Grubu firmaları dünya çapında 180’in üzerinde ülkede faaliyet göstermekte yaklaşık 120.000 kişiyi istihdam etmektedir. Türkiye’de yaklaşık 2300 çalışanı ile 1955 yılından bu yana üretim pazarlama, ilaç Ar-Ge’si faaliyetlerini yürüten Novartis’in, biri hammadde olmak üzere 4 üretim tesisi bulunmaktadır. Daha fazla bilgi için: https://www.novartis.com/tr-tr.

* Bu sayfa 04.05.2015 tarihinde güncellenmiştir.


Source URL: https://www.novartis.com/tr-tr/news/media-releases/dunya-diyabet-gununde-bir-gozunuz-diyabette-olsun

List of links present in page