Kas 24, 2014

Novartis “Diyabet için Harekete Geçin” (Time 2 Do More ™) programıyla tüm dünyada tip 2 diyabetli hastaların farkındalığını artırıyor. Yapılan çalışmalarda diyabet tedavisinde özellikle hekim ve hasta ilişkisinin önemi vurgulanıyor. 2035’te dünya genelinde 592 milyon kişide görüleceği tahmin edilen hastalık, dünyanın en önemli sağlık problemlerinden birisi olarak görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2000-2030 diyabet projeksiyonuna göre ise Türkiye’de hastalığın artış hızı dünya ve Avrupa ortalamasının üzerinde...

novartis-gonullulerinden-turk-kizilayi-na-kan-bagisi

Dünya genelinde 382 milyon kişiyi etkileyen ve 2035’te 592 milyon kişide görüleceği tahmin edilen tip 2 diyabet, dünyanın en önemli sağlık problemlerinden birisi olarak görülüyor. Ayrıca, bozulmuş glukoz toleransı olduğu bilinen ve gelecekte tip 2 diyabet gelişimi için yüksek riskle ilişkilendirilenlerin sayısının da dünya genelinde 316 milyona ulaştığı tahmin ediliyor. Türkiye’de 12 yıl ara ile yapılan diyabet görülme sıklığı çalışmalarında 20 yaş üstü bireylerde tip 2 diyabet görülme sıklığının %7,2’den %13,7’ye yükseldiği görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2000-2030 diyabet projeksiyonuna göre Türkiye’de diyabetin artış hızı dünya ve Avrupa genelinin üzerinde seyrediyor.

Novartis, “Diyabet için Harekete Geçin” programıyla farkındalığı artırıyor...

Novartis, “Diyabet için Harekete Geçin” programı ile birçok hastanın daha erken ve en uygun tedaviyi görmesi için farkındalığı arttırmayı ve diyabetin nedenlerine dikkat çekmeyi hedefliyor. Uluslararası Diyabet Federasyonu Başkanı ve “Diyabet için Harekete Geçin” programının Değerlendirme Komitesi Üyesi Prof. Dr. Michael Hirst, bu çalışmanın dünyada diyabetteki belirgin artış ve neden olduğu ciddi komplikasyonlar hakkında eğitim ve farkındalık için acil bir ihtiyaca dikkat çektiğini belirtiyor.

Global çapta yapılan program kapsamında 337 hekim ve 652 tip 2 diyabetli hasta ile yapılan global anketin sonuçları hastalığın kontrolüne ilişkin olarak “iletişim, hastalık farkındalığı ve beklentiler” açısından net kopuklukları ortaya koyuyor. Global ankette öne çıkan bazı çarpıcı veriler şöyle sıralanıyor;

  • Hekimlerin sadece 3’te 1’i (%36) tanıdan sonra hastalarının hedef kan şekeri seviyesine ulaşmak için yaşam tarzı değişikliği yapacağını bekliyor.
  • Hastaların sadece yarısı (%51) tanıdan sonra beslenmesinde değişiklik yapıyor.
  • 5 hastadan sadece 2’si tanıdan sonra hedef kan şekeri seviyesine ulaşmak için egzersiz yaptığını söylüyor.
  • Tanıdan sonra hastaların 3’te 2’si (%63) hedef kan şekeri seviyesine ulaşmanın önemini anladığını belirtiyor.
  • Hastaların sadece %3’ü hipoglisemi ile ilişkili risklerin tam olarak farkında.
  • Hastaların en büyük korkusu görme bozukluğu
  • Hastaların sadece 5’te 1’i (%21) en önemli endişelerinin kalp hastalığı olduğunu belirtiyor.

Her yıl 14 Kasım’da 160’ın üzerinde ülkede kutlanılan Dünya Diyabet Gününde diyabetin neden olduğu artan sağlık sorunlarına dikkat çekiliyor, sağlıklı yaşamın önemine odaklanılıyor. Tedavi edilen tip 2 diyabetli hastaların yaklaşık %42’si kan şekeri hedeflerine ulaşamıyor, bu da bu hastaları organ ve doku hasarı ve hatta ölüm açısından daha yüksek bir riske maruz bırakıyor. Ayrıca diyabetli her 12 kişiden 1’inde kontrol edilemeyen kan şekerinden kaynaklanan komplikasyonlardan dolayı görme bozukluğu gelişebiliyor.

Novartis Türkiye, Dünya Diyabet Gününde #DiyabetİçinHareketeGeçin etiketiyle YouTube ve Twitter kanallarında tip 2 diyabetli hastaları bilgilendirici içerikler paylaşıyor. Novartis’in YouTube kanalında da diyabetle ilgili videolardan hastalıkla ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak mümkün.

Diyabet hakkında

Diyabet pankreasın yeterli insülin üretemediği veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamadığı durumlarda meydana gelen kronik bir hastalıktır. Bu durum, kanda artmış glukoz yoğunluğuna yol açar. Diyabet azalmış yaşam kalitesi ve erken ölümle sonuçlanan bir dizi ciddi komplikasyonlar ile bağlantılıdır. Tip 1 diyabet (önceki adıyla insüline bağımlı diyabet veya çocukluk çağında başlayan diyabet) insülin üretimi olmaması ile karakterizedir. Tip 2 diyabete (önceki adıyla insüline bağımlı olmayan veya yetişkin başlangıçlı diyabet) vücudun etkisiz insülin kullanımı neden olur. Tip 2 diyabet sıklıkla aşırı vücut ağırlığı ve fiziksel aktivite eksikliğinden kaynaklanır ve diyabetli kişilerin yaklaşık yüzde 90’ını etkiler.

Novartis Hakkında:

Sağlık alanında dünyanın önde gelen kuruluşlarından biri olan Novartis, Türkiye’de de ilaç sektörünün lider firmalarından biridir. Yalnız sağlık alanında faaliyet gösteren Novartis; yenilikçi ilaçlar, jenerik ilaçlar, göz sağlığı, koruyucu aşılar, tanı araçları, tüketici sağlığı ve hayvan sağlığı ürünlerinden oluşan geniş ürün portföyüyle hastaların ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak için çalışmaktadır. 2013 yılında Grubun devam eden operasyonlarında 57,9 milyar dolarlık net satış rakamına ulaşılırken bunun yaklaşık 9.6 milyar dolarlık kısmı Grup çapında Ar-Ge faaliyetlerine aktarılmıştır. Merkezi İsviçre’nin Basel kentinde bulunan Novartis Grubu firmaları dünya çapında 140 ülkede faaliyet göstermekte yaklaşık 133,000 kişiyi istihdam etmektedir. Türkiye’de yaklaşık 2300 çalışanı ile 1955 yılından bu yana üretim pazarlama, ilaç Ar-Ge’si faaliyetlerini yürüten Novartis’in, biri hammadde olmak üzere 4 üretim tesisi bulunmaktadır. Daha fazla bilgi için: https://www.novartis.com/tr-tr.

* Bu sayfa 04.05.2015 tarihinde güncellenmiştir.